JAK MIERZYĆ:
Biorąc miarę trzymaj metr przylegająco do ciała, tak aby nie uciskał. Jeśli sami się mierzymy zawsze lepiej zmierzyć się kilkakrotnie, i wybrać średnią miarę. Najlepszym jednak wyjściem jest poprosić kogoś do zmierzenia naszej sylwetki.
Powyżej rysunek przedstawiający poszczególne wymiary potrzebne do zmierzenia.
SZYCIE NA MIARĘ – INSTRUKCJA JAK MIERZYĆ KROK PO KROKU
1. Wzrost mierzymy stojąc wyprostowanym przy ścianie na boso. Od czubka głowy do ziemi.
2. Klatkę piersiową mierzymy dookoła w najszerszym punkcie na wysokości piersi trzymając taśmę miarową pod ramionami.
3. Nogawkę wewnątrz mierzymy od krocza do kostki.
4. Nogawkę na zewnętrz mierzymy od pasa do kostki.
5. Pas mierzymy wokół naturalnego pasa, tam gdzie nosimy spodnie(najlepiej mierzyć na ubrane spodnie wokół paska spodni). Szczególnie ważne dla panów z brzuszkiem, aby mierzyć dodatkowo w najbardziej wypukłym miejscu brzucha.
6. Długość rękawa mierzymy najlepiej w ubranej marynarce od miejsca wszycia rękawa do końca rękawa czyli do pierwszej kostki kciuka. Na ciele mierzymy od górnego punktu ramienia do małej kostki kciuka.
7. Długość pleców mierzymy od kołnierzyka do pasa.
8. Panowie z brzuchem powinni zmierzyć dodatkowo przekątną od najdalszego punktu na brzuchu do najdalszego punktu na pośladkach w linii prostej (nie naokoło), trzymając metr na ciele.
9. Biodra mierzymy na miejscu najbardziej wypukłym na pośladkach.
10. Szerokość pleców mierzymy najlepiej z założoną marynarką na wysokości ramion, od punktu wszycia jednego ramienia do punktu wszycia drugiego.
11. Obwód szyi mierzymy wokół szyi.